Eerste Hulp bij Vlekken

Tweedehands kleertjes allemaal goed en wel, maar hoe houd ik in Godsnaam die kleren proper om ze een tweede leven te kunnen geven? Hieronder alvast mijn tips om vlekken te verwijderen in 1,2,3!

Algemene regel bij vlekken

Het klinkt misschien simpel, maar in de praktijk is dat het niet met kinderen in huis: was die vlek zo snel mogelijk uit. Want hoe meer tijd die krijgt om in de stof te dringen, hoe moeilijker om de vlek er terug uit te krijgen.

Maak er dus een gewoonte van 's avonds bij het omkleden om de kleren even te checken op vlekken die je overdag misschien nog niet gezien had, en pas direct de juiste truckjes toe om ze weg te toveren!

Bloed vlekken

Bloedvlekken zijn misschien wel hardnekkig, maar het zijn eigenlijk een van de meest eenvoudige om volledig uit te krijgen, zelfs op witte kleding. ALS je de eerste stap goed doet!

Whatever you do, DON'T USE HOT WATER!!!

Dus begin met KOUD water. Als je warm water gebruikt zet de vlek zich vast op de kleding waardoor al de rest niet meer werkt. 

Zie je toch nog een lichte verkleuring na het grondig spoelen met koud water (geelachtige vlek nu), gebruik dan een ossengal zeepje. Deze natuurlijke zeep werkt de rest van de vlek meestal volledig weg, zeker als je er wat op tijd bij was.

Andere tips from the internet: melk, azijn, zout, biotex

Bloed vlekken verwijderen

Rode biet vlekken

Een andere echte vlekken maker is rode biet, heerlijk maar verschrikkelijk als het op de kleren terecht komt!

Maar geen paniek, met dit wondermiddel krijg je ze zo uitgewassen.

Witte kleding:
  1. Maak de vlek wat vochtig
  2. Besprenkel met citroensap
  3. Wrijf voorzichtig op de stof

Zwarte of gekleurde kleding:

Zelf nog niet getest maar citroen op gekleurde kleding zou de kleur van de stof kunnen aantasten, daarom vond ik deze tips terug:

Vlekken verwijderaar/Zuivere alcohol/Amonia