Wasinstructies
Wasinstructies Wasbare luiers
Do’s
- Bewaar je luiers droog in een luieremmer. Je hoeft de luiers niet te weken, dat is veel gedoe en beschadigt de stoffen.
- Met een wasnetje in de luieremmer kan je alle vuile luiers in één keer in de wasmachine steken.
- Volg de wasvoorschriften op het etiket (over het algemeen: koude voorwas + hoofdwas 60°).
- Was je luiers een paar keer voor gebruik (2-3 keer) om het absorptievermogen te verhogen. Na tien keer wassen zullen ze optimaal absorberen.
- Vouw de klittenbandjes terug, anders beschadigen ze je luiers in de was. Ongevouwen waslipjes zijn een belangrijke oorzaak van kapotte stof, dus gebruik ze alsjeblieft.
- Gebruik inlegvliesjes om stoelgang op te vangen. Zo vermijd je onuitwasbare vlekken. Gebruik zeker een inlegvliesje ter bescherming van de luier bij gebruik van een billencrème. De meeste billencrèmes wassen er moeilijk uit, waardoor de luier minder gaat absorberen. Normaal gezien is het gebruik van een billencrème niet noodzakelijk.
- Je kan zowel vloeibaar wasmiddel als poeder gebruiken. Gebruik geen biologisch wasmiddel. In sommige biologische wasmiddelen zit een enzym dat bamboevezel en katoen aantast.
- Maak dankbaar gebruik van de zon, het ideale natuurlijke bleekmiddel!
Dont’s
- Gebruik geen wasverzachters of vloeibaar wasmiddel. Ze laten een residu achter dat de stofvezels bedekt, het absorptievermogen van de badstof vermindert en de waterdichtheid aantast.
- Laat je luiers niet weken in agressieve vlekkenverwijderaars. Als je een stapel zeer stinkende luiers hebt en ze wilt weken, laat ze dan niet langer dan 12 uur weken. Gebruik water of een milde oplossing van waspoeder.
- Vermijd verkorte wasprogramma’s en eco-functies. Deze gebruiken onvoldoende water en verwijderen daardoor onvoldoende de zeepresten uit het textiel. Hierdoor kan de absorptie van de luiers verminderen. Tevens belasten zeepresten de huid van je kindje onnodig.
- Gebruik geen biowasmiddel, bleekmiddel of andere agressieve vlekkenverwijderaars. Deze verkorten de levensduur van uw stoffen luiers en doen uw garantie vervallen.
- Gebruik geen pasta's van waspoeder die direct op de vlekken worden aangebracht, dit is te geconcentreerd.
- Kook de was niet en gebruik het babywasprogramma niet. Deze hoge temperaturen zijn ongeschikt voor uw luiers. Als u zich zorgen maakt over bacteriën, laat uw luiers dan in fel zonlicht liggen, zelfs in de winter.
- Natriumbicarbonaat en azijn kunnen katoen- en bamboevezels oplossen. Hoewel veel websites over herbruikbare luiers het gebruik ervan aanbevelen om luiers te ontsmetten en zachter te maken, verkorten ze de levensduur drastisch en vervalt de garantie.
- Barrièrecrèmes, zoals Sudocrem en andere producten op oliebasis, kunnen de vezels van de luier aantasten en het absorptievermogen verminderen. Gebruik altijd een inlegdoekje als u een barrièrecrème gebruikt.
- Droog doekluiers niet rechtstreeks op een radiator of iets dergelijks. Dit kan de waterdichte stof en het elastiek beschadigen, waardoor de functionaliteit van de luiers wordt aangetast.
-
Overbroekjes, pockets, all in one luiers en luiertassen mogen niet in de droogkast. De dunne PU-laag is niet bestand tegen de warme lucht van de droogkast.