Fietsreis met kindjes

Na heel wat avonturen overal rond in de wereld besloten we om ook eens Europa op een leuke en avontuurlijke manier te verkennen, met de Fiets!
Wij zijn Maaike en Piet-Michiel, en samen met onze kindjes Ona (5) en Gust (net 3) verkennen we wat prachtige stukjes Europa met de fiets.
Praktisch, met de fiets reizen, hoe gaat dat?
De fietsen
Bij reizen met de fiets zijn de fietsen natuurlijk een essentieel onderdeel. Wij reizen met een elektrische longtail (Veloe), en een gewone elektrische fiets (Stella), met een fietskar voor 2 (Croozer).
De combinatie van de longtail samen met de fietskar zorgt ervoor dat de kindjes kunnen afwisselen tussen genieten van het samen fietsen, veel rondkijken, samen dieren zoeken,... én als ze even wat moe worden of graag een boekje willen lezen kruipen ze knus samen in de fietskar.
De gewone elektrische fiets
Wij hebben lang getwijfeld voor onze beide elektrische fietsen, een flink budget, maar we hebben al o zooooveel meer gefietst dan ooit te voren!
Onze beide elektrische fietsen hebben intussen duizenden kilometers op de teller, dus als je investeert in een elektrische fiets, kies direct een stevige, kwalitatieve (en mooie) fiets. Een fiets die je met plezier uithaalt, een fiets waarvoor je graag de auto laat staan, voor korte ritjes naar de bakker of supermarkt, maar dus ook voor een leuk ritje in het weekend, of zelfs voor een heuse fietsreis!
Wij kozen voor een Stella fiets omdat er een verdeelpunt in de buurt was, waar we ook steeds op onderhoud kunnen. We kozen voor een heel stevig goed model, en zijn nog steeds heel tevreden erover. Kies dus vooral een fietsenverdeler in de buurt, zodat je ook voor het jaarlijkse onderhoud of bij problemen eenvoudig langs kan gaan.
De longtail
Wij waren voor deze reis heel blij dat wij een 'compacte' longtail hebben (merk Veloe), om op en af de trein te geraken en daar op te hangen aan een haak was het soms wel nipt maar net net oké. Als je naar de lengte kijkt van band tot band, is onze longtail door de kleine wielen zelfs korter dan onze gewone elektrische fiets. Het metalen achterstel maakt hem wel iets breder en heel nipt wat langer. We wisten dus, mochten er problemen zijn om de trein op te geraken, dat we eventueel het metalen frame zouden moeten demonteren, dat is gelukkig niet het geval geweest!
Onze longtail is voor 2 kindjes, er bestaan ook modellen voor 3 kindjes, uit onze ervaring nu lijkt mij dat met de trein reizen met een longtail voor 3 kindjes zeer moeilijk zal zijn. Op de gewone TER lijnen zal je op zich vrij vlot op de trein geraken, maar voor de nachttrein moet je een heel smalle gang door en is het moeilijk manoevreren, dus de longtail voor 3 lijkt mij hier niet haalbaar. Zie meer info in het stukje over met de fiets op de trein in Frankrijk.
De fietskar
Wij hebben een fietskar (Croozer) voor 2 kindjes, die vrij ruim is. Onze dochter van bijna 6 jaar (die wel bij de kleinste van de klas is, en nogal dunnetjes is ook...) zit er nog heel comfortabel in. Niet dat ze nog haar benen helemaal kan strekken, maar ze kan er nog uren in zitten met heel veel plezier.
Het voordeel aan de fietskar is dat de kindjes wat kunnen spelen met speelgoed of een boekje kunnen lezen, zonder dat je spulletjes verliest onderweg.
Daarnaast is de fietskar ook groot genoeg om een vrij grote zak bagage in kwijt te kunnen. Achteraan is ook nog een vak om spullen op te bergen, wat we liefst vrij houden als reserve voor als we wat boodschappen of extra spullen mee hebben van onderweg.
Onze fietskar kan eenvoudige ingeklapt worden, wat wel een voorwaarde is om met de trein te kunnen reizen, want fietskarren kunnen niet mee op de trein (zie post over reizen met de trein).
Hoe reis je best met de fiets?
Er zijn verschillende mogelijkheden die wij al uitprobeerden.
Met de camper met de fietsen achterop
Onze reis naar Slovenië hadden wij voor het eerst onze longtail mee, een grote vrijheid de combinatie camper en fietsen. Het zorgt ervoor dat als je ergens staat met de camper je de trajecten die je liever niet met de camper doet: korte afstanden/bergpadjes/smalle straatjes,... de fiets kan uithalen, heerlijk!
Met de fiets van thuis uit vertrekken
Ter voorbereiding van onze eerste zomerreis met de Fiets vertrokken we van thuis uit voor een lang weekend richting Nederland. We vertrokken in Gent (Sint-Denijs-Westrem) en fietsten tot in Breskens, waar we de veerboot op gingen met de fietsen tot in Vlissingen. Van daaruit verkenden we de regio wat verder.
Met de trein
Voor onze zomerreis naar Frankrijk vertrokken we van thuis met de fiets, fietsten we tot in Rijsel en namen daar de trein tot in Nîmes, om van daaruit voor 2 weken een fietsrondreis te doen, en via Avignon terug te keren met de trein.
Volledig verslag volgt!
Overnachten op fietsreis
Wij kozen ervoor om niet te kamperen, we hadden dit wel graag gedaan omdat het wat meer vrijheid geeft (zeker als je wild kampeert of bij particulieren kan verblijven), maar het leek ons niet haalbaar qua bagage. Misschien lukt het ons op een volgende reis wel om een manier te vinden om nog 2 tenten, 4 matjes, 4 slaapzakken en kookgerei mee te krijgen, maar voorlopig besloten we om 'eenvoudig' te beginnen.
We verbleven dus in airbnb's, chambre d'hôtes, hotels, glampings, camping chalets,...
De afstand
We gaan dan wel op fietsreis, maar we willen ook zeker niet elke dag de ganse dag aan het fietsen zijn, zeker met kindjes is dat niet realistisch.
Qua afstand houden we dus rekening met ongeveer 50km per dag, wat met elektrische fietsen goed haalbaar is. Als het niet té bergachtig is kan je gemiddeld 15km fietsen per uur afleggen met de elektrische fietsen met kindjes mee, dus met wat kleine 'koekjes' tussenstops in gerekend. De gemiddelde fietssnelheid zal bij ons dus rond de 20km/h liggen, onze fietsen halen op maximum snelheid 26 à 27km/h. We hebben 3 batterijen, wat ons wat zekerheid geeft.
Met 3 batterijen voor 2 fietsen kunnen we gepakt, gezakt en mét kindjes ongeveer 90km halen. Met ons tweetjes deden we al eens 100km in één dag, met de kindjes zou ik dat niet aanraden, tenzij je je goed organiseert om echt de ganse dag te kunnen fietsen. Hou hierbij zeker ook rekening met de warmte!
Benieuwd naar jullie avonturen!