Welke soorten wasbare luiers zijn er?

Overzicht types wasbare luiers

 

“Maaike, wasbare luiers, dat vind ik toch veel te moeilijk met al die verschillende systemen.”

Een vaak gehoorde opmerking, en I see you! Ze maken het inderdaad niet simpel met al die soorten.

Wij wel, wij kiezen rechtuit voor 1 systeem, het enige systeem dat ons tot nu toe kon overtuigen, het enige systeem waarmee wij met ons hand op ons hart iedereen kunnen aanraden om met wasbaar te beginnen!

We are here to support you, we are here to make it simple!

Nee wij hebben ook niet àlle soorten van àlle merkjes uitgeprobeerd, en we zeggen zeker ook niet dat alle andere systemen slecht zijn. Elk kindje is anders dus het is heel goed mogelijk dat jouw kindje met een bepaald merkje van een ander systeem heel goed is. Which is great!

Maar wij hebben dus een duidelijke voorkeur 🙂

Hieronder maakten we een overzichtelijk schema van de verschillende systemen van wasbare luiers. Je vindt een korte beschrijving van elk type en ik geef je mee met welk type ikzelf de beste ervaringen mee heb.

De verschillende systemen wasbare luiers op een rijtje

Overzicht soorten wasbare luiers

Luiers uit 1 deel

All-in-one luiers

All-in-1 luiers zijn luiers die bestaan uit één geheel, waarbij de absorberende laag en de waterdichte laag al aan elkaar vastzitten.

Ze zijn gemakkelijk in gebruik, omdat je ze simpelweg aantrekt en weer kunt wassen na gebruik.

Maar helaas is te mooi om waar te zijn dat vaak ook. Het nadeel van deze luiers is dat ze zeer snel lekjes geven.

Een ander nadeel is dat het overbroekje ook telkens moet meegewassen worden en zo ook sneller verslijt.

Voordelen en nadelen all-in-1 luiers

Luiers uit 2 delen

Tweedelige wasbare luiers bestaan uit een absorberende luier en een waterdicht overbroekje.

Samenstellen tot 1 geheel

Bij deze luiers kan je de luier en het overbroekje samenstellen tot 1 geheel. Er zijn 2 soorten.

All-in-two luiers

Een all-in-2 luier is een niet-voorgevormde 2-delige luier. De luier zelf is eigenlijk een grote absorberende inlegger ('soaker'), die is opgebouwd uit meerdere lagen stof. Je legt de inlegger heel eenvoudig in een overbroekje. De absorberende luier zelf sluit niet aan in de liezen.

Er bestaan ook all-in-two luiers waarbij je de inlegger met drukknopjes in het overbroekje kan vastklikken: een (2-delige) snap-in-one. De luier vormt één gehaal en je doet de luier aan zoals een all-in-one, in één keer dus.

Het voordeel van een all-in-two model is dat je net zoals bij een wegwerpluier maar 1 handeling moet doen tijdens het verluieren. Je kan de luiers dus ‘voorbereiden’ en het werk wat makkelijker maken voor crèche/grootouders.

Het nadeel daaraan is dat de luiers wel telkens samengesteld moeten worden na het wassen, iets wat ikzelf veel werk vond…

Het grootste nadeel hier is de gevoeligheid voor lekjes. Je kan wel extra inleggers toevoegen maar toch blijft dit systeem moeilijk lekvrij, zeker ‘s nachts…

Pocket luiers

Een pocketluier is een wasbare luier met een waterdichte buitenkant en een zachte binnenkant gemaakt van bijvoorbeeld fleece. In de binnenzijde van de pocketluier zit een ‘opening’ waar je de inleggers in kunt stoppen.

Het voordeel is dat deze luier -eens samengesteld- heel eenvoudig bruikbaar is omdat er maar 1 handeling nodig is bij het verluieren. Het nadeel is dan weer dat je na het wassen en drogen wat werk hebt met het samenstellen.

Het grootste nadeel aan dit type luiers is de lagere absorptie waardoor er sneller lekjes ontstaan, en dit type luiers voor grotere kindjes en/of voor ‘s nachts vaak onvoldoende is.

Voordelen en nadelen van Pocket luiers

2 Losse delen

Vouwluiers

Vouwluiers zijn alle soorten luiers die niet voorgevormd zijn, ze moeten op de juiste manier gevouwen moeten worden, voordat ze als wasbare luier gebruikt kunnen worden. Er zijn meerdere types zoals vouwluiers zijn hydrofiele luiers, prefolds en strikluiers.

Je maakt ze na het vouwen vast met luierklemmetjes of een koordje.

Het voordeel is dat dit type luiers een stuk goedkoper zijn.

Het nadeel is dat je dat vouwen wat onder de knie moet krijgen, en dat de absorptie niet altijd voldoende is.

Voordelen en nadelen vouwluier

Voorgevormde luiers

Zo, we zijn aangekomen bij mijn favoriete type luier, de voorgevormde luier! 😀

Voorgevormde luiers hebben een pasklare vorm die mooi aansluit aan buikje en beentjes. Ze worden op dezelfde manier zoals wegwerpluiers vastgemaakt. Dit kan met klittenband of drukknopen. Over de absorberende binnenkant past een waterdicht overbroekje.

Twee delen dus om aan te doen bij het verversen maar wij vinden dat de extra absorptie van een voorgevormd systeem het nadeel van de extra handeling meer dan overtreft. Want eerlijk, als je lekjes krijgt spreken we niet over 1 extra handeling, maar over kop tot teen verversen, en dat is voor niemand fijn.

Nog vragen? Stuur ons gerust een berichtje of kom even langs in onze winkel!

We are here to help you out!

Voordelen en nadelen voorgevormde luiers